Olika skador

Sammanfattande text

Hälsporre

Hälsporre är resultatet av lång tids överbelastning av de stora senytorna under fotsulan. Detta ger upphov till smärtor i hälen. I ett försök att reparera upprepade småskador i senfäste börjar kroppen lagra in kalk där senan fäster sig till hälbenet. Efter hand utvecklas det ett litet kalkhorn på hälen, en så kallad hälsporre.

Åtgärd

Individuella fotbäddar med urgröpning för sporren och extra stötdämpning. Stötdämpande hälsporrekil Används som avlastning. Tag kontakt med din läkare vid svåra fall.

Plantar fasciit

Smärta under hälen som känns när man står och går. Det är relativt vanligt (10% av Sveriges befolkning). Smärtan kan komma plötsligt eller smygande och börjar i hälkudden i en punkt på insidans främre del av hälen. Typiska besvär är att det gör ont när man tar de första stegen på morgonen.

Vanliga symptom

Morgonstelhet och ont när man tar de första stegen på morgonen eller när man skall starta efter en stunds vila. Ibland gör det ont på en bestämd punkt under främre delen av hälen när man går och står, speciellt på hårt underlag. Smärtan avtar ofta efter en stund i rörelse, så länge det inte är för intensivt.

Hur och varför uppstår en Plantar Fasciit?

Överbelastning av det ligament (bindvävsplattan) som stabiliserar och håller uppe hålfoten. Vid kraftiga avstamp eller snabba vändningar kan bristningar uppstå. Bristningar som inte får läka gör att en inflamation får fäste runt Plantar Fasciits fäste vid hälbenet. Besvären kan bero på många orsaker t.ex. uttalad plattfot, övervikt, högt fotvalv, långvarigt stående/gående med dåliga skor, idrottskador m.m. Motionärer som har en överdriven pronation i fotleden utvecklar, oftare än andra, Plantar Fasciit.

Olika typer av behandling
  • Akut – kyla och tryckförband, eventuellt kryckor.
  • Vila och undvik de aktiviteter som orsakar smärta.
  • Antiinflammatoriska läkemedel kan lindra.
  • Använd bra skor med bra passform och stötdämpning. Sulan ska vara mjuk under hälen och ha mycket stöd i hålfoten, exempelvis springskor/löparskor.
  • Individuellt utformade sulor som korrigerar felställningar i foten, ger mycket stöd i hålfot och avlastar hälen.
  • Tejpning av hålfot och häl.
  • Sjukgymnastik med stretchning.
  • Nattortoser av olika slag t.ex. Strassburgersock.
  • Stötvågsbehandling kan ge effekt.
  • Ultraljud och akupunktur m.m. kan lindra smärtan.
  • Vid mycket långvariga besvär kan operation övervägas men det är inte en helt säkert metod.
  • Skadan bör behandlas på ett tidigt stadium annars finns risk för långvariga besvär.

(Överdriven användning av kortison kan göra att senan går av. Det kan i och för sig förbättra smärtbilden men ger mycket långvariga besvär.)

Några tips
  • Lyssna på kroppen och vila eller byt motionsform till något som inte gör ont.
  • Gå inte ut för hårt och öka belastning gradvis.
  • Värm upp och stretcha ordentligt både före och efter. (använd gärna värmande liniment)
  • Köp skor som ger foten bra stöd och stötdämpning både till vardags och träning.
  • Har du gjort fotinlägg – använd dem även när foten blivit frisk (i alla fall i tränings- och walkingskor) då besvären lätt återkommer.
Övningar

Lätt träning och töjning av tårnas böjarmuskler minskar värk och påskyndar läkning. Även töjning av radmuskulatur är viktigt då den fäster i benhinnan på hälens baksida och kan överföra spänningar till det onda på foten.

  • Värm upp foten. Böj och sträck på tårna, gärna med lätt motstånd.
  • Man kan träna hålfotens muskler genom att knyckla ihop en handduk med tårna.
  • Streck ut hålfoten 90 grader i fotleden och dra upp i tårna.
  • Stretcha vadmusklerna, både inre och yttre.

Hallux valgus

En stortådeformitet; hallux valgus. Hallux valgus är ett tillstånd som kännetecknas av att stortån blir sned och att det växer ut en knöl på insidan av stortån. Det är den vanligaste fotdeformiteten och förekommer framförallt hos kvinnor. Orsaken anses vara ärftlig och skovalet är av stor betydelse.

Åtgärd:

Hallux valgus vi rekommenderar individuella fotbäddar med pelott (upphöjning av framfotens tåben) efter gipsavgjutning som stöder främre fotvalv. Och extra breda skor, ev. utlästning över stortåleden.

Tag kontakt med din läkare vid svåra fall.

Hallux rigidus

Stelhet i stortåleden. Artros, förslitning i stortåns grundled benämns hallux ridigus eftersom den medför rörelseinskränkning på grund av kraftiga pålagringar rund ledytans kanter.

Symptom

Stelhet och belastningssmärta i stortåns grundled. Märks mest vid avveckling av steget. Ibland värk efter ansträngning. Dorsala exostoser kan medföra tryck av sko. Förslitning i stortåleden: Ett tillstånd där operationen sällan ger total smärtfrihet.

Åtgärd

Är du stel i stortå eller ankelled kan vi hjälpa dig med s.k. rullsulor på dina egna skor eller på individuella fotbäddar. ”Rullen” under fotbädden eller skon underlättar avveckling av steget och du känner att du går normalt igen.

Tag kontakt med din läkare vid svåra fall.

Nedsjunket främre fotvalv

Vid sjukdomstillstånd och deformiteter i framfoten påverkas oftast detta så att de mellersta tåbenens ledhuvud metatarsalhuvudena sjunker ned och då kommer att få ta upp för stor belastning. I regel behandlas nedsjunkna främre fotvalv med inlägg, dvs man placerar en s.k. främre pelott under mellersta tåbenens ledhuvud.

Åtgärd

Vi rekommenderar individuella fotbäddar med pelott efter gipsavgjutning eller enkel pelott som stöder främre fotvalv som klistras fast i skon.

Rådfråga oss för den bästa lösningen.

Nedsjunket fotvalv

Pes planus; sent utvecklad plattfothet innebär ett tillstånd med belastningssmärta till följd av kollaps av det längsgående fotvalvet. Oftast orsakat av en bristning eller inflammation av en kraftig sena. Tillståndet kan medföra varierande besvär, från måttliga i ett tidigt skede till ett invalidiserande smärttillstånd med uttalad ledpåverkan i slutstadiet.

Åtgärd

Vid lindrig form behandlas tillståndet med skoinlägg.

Vi rekommenderar individuella fotbäddar efter gipsavgjutning, som kan flyttas till olika typer av skor.

Mortons Syndrom (Mortons Metatarsalgi)

Nerver i framfoten mellan mellanfotsbenen kan ibland komma i kläm och bilda en ömmande nervknut. Vilket kan ge svår belastningssmärta, framför allt när man går med smala skor.

Vanliga symptom
  • Smärtor och domningar från det aktuella området. (Det är vanligen nerven mellan tredje och fjärde tån som drabbas.)
  • Besvären liknas ofta som vid en elektrisk stöt.
  • Känseln kan bli nedsatt i det drabbade området.
  • Man kan vara helt utan besvär när man går barfota.
Hur och varför uppstår en Mortons tå?

Mellanfotsbenen kan ibland pressas samman t.ex. på grund av att man använder för trånga skor. En nerv kommer i kläm mellan skelettdelarna i främre fotvalvet och kan ge upphov till en ömmande nervansvällning (ett neurom). Därmed förtjockas nerven och ökat tryck uppstår vilket ger smärtor och domningar i tårna. Genom att pressa samman foten kan man utlösa smärtorna. Det är inte ett ovanligt tillstånd efter en graviditet.

Behandling
  • Pelotter, kan klistras fast i skor eller på skoinlägg. Pelotter gör så att valvformen på mellanfotsbenen bibehålls. Detta medför att avståndet mellan benen ökar och på så sätt minskas trycket på nerven.
  • Vila och avlasta tårna.
  • Använda skor med bred läst.
  • Individuellt formgjutna sulor med mycket stöd i hålfot och pelott för avlastning av framfot.
  • Inflammationshämmande medel i några veckors tid.
  • Att kylbehandla det ömma området minskar svullnaden runt nerven.
  • Kirurgi.

Hammartå

Hammartåställning i samband med hallux valgus eller isolerat och även klotår och klubbtår kan uppstå på grund av bristande utrymme i dåliga skor eller av sjukdoms tillstånd som RA, artros och neurologiska sjukdomar, sekundära till olika smärttillstånd.

Åtgärd

Fotbädd med pelott som rätar ut tåvinkeln. Sko med högre tådel.

Tag kontakt med din läkare vid svåra fall.

Pronation eller supination

Sliter du på skorna på in- eller utsidan? Fotens leder och mjukdelar utsätts för enorma belastningar vid neutralsteg, men belastningen ökar dramatiskt vid felställningar. Detta kan leda till smärtor i fot, underben, knä och till och med högre upp i kroppen. I värsta fall kan det omöjliggöra löpning för individen i fråga. Dessa fotfelsställningar kan många gånger korrigeras bara med hjälp av korrekta fotbäddar, om man bara känner till skornas olika egenskaper och löparens eventuella fotfelsställningar. I en del fall behövs individuellt utprovade fotbäddar för att stötta upp foten till acceptabelt rörelsemönster.

Åtgärd

En individuell fotbädd med påbyggd pronation- eller supinationskil hjälper dig att komma till rätta med problemet.

Hälseneinflammation

Hälseneinflammation är i regel relaterad till överansträngning och medför smärtor, svullnad och ömhet i anslutning till senan. Överbelastningsskador uppstår framförallt inom motions- och idrottsaktiviteter med mycket löpning och hopp.

Rehabilitering

Sjukgymnastik behandling. Kontrollera fotens rörelse med hjälp av gång/löpband och videoupptagning. Kontrollera dina skors funktion hos expert. Ev. korrigering av pronation/supinationsvinkel med prefabricerade eller individuellt tillverkade fotbäddar. Efter träning kan du massera en kylpåse eller is över hälsenans område och därefter spola så varmt vatten du tål (upprepa två gånger) genom denna åtgärd ökar du cirkulationen. Stretcha genom att stå rakt på en trappsteg (med raka ben). Denna stretchningsövning kallas, excentrisk stretchning och är bästa rehabiliteringen. Tag kontakt med din läkare vid svåra fall.

Benhinneinflammation

Det finns en mängd olika orsaker till skadan. Man ska komma ihåg att det är en av de vanligaste överansträngningsskadorna. Nedan visar ett antal av de vanligaste orsakerna förutom ren överbelastning.

  • Intensiv hopp, – löpträning.
  • Felaktig löpteknik.
  • Fotvalvens uppbyggnad, fotfelställningar.
  • Ändrad eller felaktig skotyp.
  • Byte av underlag (inomhus-utomhus, gräs-grus).
  • Hårt underlag.

Benlängdskillnad

Benlängdskillnad kan orsaka rygg och höft problem.

Åtgärd

Skoförhöjning eller hälkil.

Diabetes

Är du diabetiker? Ortopedteknisk behandling, fotproblem/neuropatier, diabetessår, kallbrand och infektion, är vanliga hos diabetiker. Eftersom allvarliga komplikationer kan leda till amputation, och ofta kan förhindras är det viktigt att känna till detta för alla som sköter patienter med diabetes mellitus.

Åtgärd

För diabetiker finns det speciella skor/kängor med individuella fotbäddar, stela bottnar och rullsulor. Även sandaler finns (se behandlingsskor). Bekvämskor eller efterbehandlingsskor används främst i förebyggande syfte för att undvika sår. Behandlingskor används vid sår eller hotande sår. Dessa skor är extra rymliga och har stel sula. Vi har många olika individuella fotbäddar för avlastning av ömma ställen med extra mjuka inläggningar.

Tag kontakt med din läkare vid svåra fall.

Reumatism

De flesta patienter med reumatoid artrit har sjukdomen i händerna och engagemang i fötternas olika leder. Reumatismen förstör ledkapslar och ledband. I regel uppstår deformiteter, exempelvis valgusställning i fotleden, lateral deviation av framfoten, hallux valgus och hammartå. Tillsammans med de inflammatoriska förändringarna, med ibland stora destruktioner av leder och engagemang av senor och senskidor, ger deformiteterna ofta så svåra besvär att kirurgisk behandling blir nödvändig.

Åtgärd

Vi har många olika skor och sandaler med individuella fotbäddar för avlastning av ömma ställen. 

Tag kontakt med din läkare vid svåra fall

Löparknä

Löpare kan få besvär ifrån iliotibialbandet i anslutning till laterala femurepikondylen. Möjligen accentueras tillståndet av att personen i fråga springer med foten i viss grad av pronation, och det är vanligast hos dem som företrädesvis springer på asfalt. 

Valet av skor har också en viss betydelse.

Åtgärd

Om man ofta har återkommande besvär från knän och fötter av löpning. Kan det vara läge att göra en noggrannare analys av sitt löpsteg och eventuellt anskaffa formgjutna fotbäddar.